Samarbeid er nøkkelen
Dyktige medarbeidere og godt samarbeid med oppdragsgiverne er nøkkelen til lange kunderelasjoner, mener Odd Kåre Amundsgård i Kleive Betongbygg AS.- Det dreier seg om å ha et stort kontaktnett, og da er de mellommenneskelige forholdene en del av jobben. Vi vil at kundene skal komme tilbake til oss - igjen og igjen, sier Odd Kåre Amundsgård. Han er eier og leder av Kleive Betongbygg, en byggentreprenør med kunder i næringslivet og det offentlige.
God relasjon er vinn-vinn
Amundsgård mener lange relasjoner gir fordeler for både kunde og leverandør, og forteller at Kleive Betongbygg har hatt byggeprosjekter for samme oppdragsgiver i 30 år. Når vi samarbeider over så mange år, lærer vi mye om kunden og hans behov. Det er en fordel for oss, men det blir mye lettere for kunden også han tør å overlate ansvaret til oss. Vi opplever å ha bra samspill med de fleste oppdragsgiverne våre, og mener en god dialog er en vinn-vinn-situasjon, sier Amundsgård.
Kleive Betongbygg har røtter mer enn 100 år tilbake, det var Odd Kåre Amundsgårds oldefar som startet det hele. Amundsgård er fjerde generasjon i bedriften, der også sønnen er ansatt. Det er 60 medarbeidere i virksomheten, og ordretilgangen er god. - Vi har full fres på oppdragsfronten hele tiden. Vi hadde en nedgangstid i 1989. Da var det tøft for hele byggebransjen - det var bråstopp i markedet, og vi gikk fra 35 ansatte til sju. Siden da har det gradvis gått oppover, og vi har ikke hatt så merkbare konsekvenser av nedgangstidene som har kommet etterpå, sier Amundsgård.
Skapte ny møteplass
I mars i 2011 flyttet Kleive Betongbygg inn i nye kontorlokaler, sammen med en rekke andre bedrifter i ulike bransjer. Vi ønsket veldig sterkt å få en felles kantine da vi skulle flytte, og på nybygg er det jo mulig. Jeg er veldig glad for at vi klarte det, for det har virkelig vært en artig opplevelse og en nyttig erfaring. Når ansatte fra flere bedrifter møtes i matpausen og utveksler erfaringer skaper det et spennende, kreativt miljø. Sosiale rammer er veldig viktig, også for de yngre som kommer inn i bedriften. Her er vi 70-80 personer som bruker kantina hver dag. Å få til en slik løsning var viktig for oss, og det har blitt mer vellykket enn vi trodde på forhånd.
Viktig erfaring
- I kantina har vi også hatt Bli kjent-treff der bedriftene har presentert seg for hverandre.Oj, dette var interessant, har vært en typisk tilbakemelding, og vi kommer til å ha slike treff et par ganger i året. Dette har allerede skapt oppdrag, og vi ser fram til å se hvilke synergier det vil gi videre, sier Amundsgård. - For oss ble dette også en erfaring vi kan dra nytte av i andre prosjekt. Vi tar med oss denne typen løsning i byggeprosjekt vi holder på med nå. Det å utvikle gode bygg/gode miljø er en kompetanse som vi kan være rådgiver på.
Byggeskikkspris
Kleive Betongbygg fikk Molde kommunes byggeskikkspris for Sylte Eiendom i Myrabakken 1 i 2003 og for utbyggingen av Gildehallen på Romsdalsmuseet året etter. - Det er alltid hyggelig å få pris for arbeidet sitt. Det å være en del av et team som oppnår det, er en anerkjennelse av at det man gjør er riktig. Kritiske suksessfaktorer for oss er å ha dyktige folk, enten det er ingeniører, formenn eller snekkere. Det er folkene som er avgjørende, og da er slike priser fin motivasjon, sier Amundsgård.
Selv begynte han i bedriften som 10-åring, i starten var det sommerjobber og andre oppdrag som passet for en skoleelev. - Byggearbeid er en kombinasjon av teori og praksis, der praksis er med stor P. Praksis er forferdelig viktig, men jeg fikk tid til å smette inn litt utdannelse innimellom, sier bygningsingeniøren.
Bruker hver time
Odd Kåre Amundsgård har lange, aktive og varierte dager. Han medgir at han ikke er typen som utsetter oppgaver, men som heller saler og rir med en gang. Arbeidsdagen begynner kl. 07, og da er det samtaler med formenn som står på programmet. Slik holder han seg orientert om driften. Dagens mailer kan det hende det blir kveld før han får begynt på. Jobben er likevel ikke hele livet. Han får tid til frivillig arbeid på Kleive (Han var sentral i arbeidet med Kleivehallen, et prosjekt som tok fire år), han spiller opp til dans på lokalet, og ikler seg korpsuniformen ved behov. Når det passer slik reiser han verden rundt med humanitært arbeid for Lions. Blant prosjektene kan nevnes bygging av barnehjem i Hvite-Russland, brønnbygging i Uganda, å sette opp skolebygg i Bosnia og å organisere hjelpesendinger til Baltikum.
Aktiv avkobling
Amundsgård får gjort veldig mye, men framstår som en rolig, sympatisk kar fri for synlig stress. - Hvis jeg hadde vært en stressopp hadde jeg ikke vært her nå. At jeg har disse interessene utenom, enten det er musikken eller hjelpearbeidet, gjør at jeg klarer å holde motivasjonen oppe. Å kunne koble over på noe helt annet og samtidig gjøre noe nyttig, er en god følelse. Det er alle disse andre prosjektene mine som gjør det mulig å holde på. Å legge seg ned i sofaen og se på tv er ikke løsningen, kroppen er beregnet på å være i bruk, sier Odd Kåre Amundsgård.
Kleive Betongbygg
Etablert som Amundsgård og Stokkeland i 1963
Endret navn til Kleive Betongbygg i 1973
Inn i nye kontorlokaler på Eikrem i mars 2011
Ca 60 ansatte
Kunder i Romsdalsområdet og på Nordmøre
Odd Kåre Amundsgård
Bygningsingeniør
4. generasjon i bedriften, tok over eierskapet i 1990
Opptatt av samarbeid og gode relasjoner
På fritiden engasjert i musikk og frivillig arbeid, blant annet gjennom Lions
Saler og rir med en gang
(Tekst: Ingrid Kvande, TIBE)