IT sikkerhet på agendaen
Digital Sikkerhet og hvordan bedrifter kan tilpasse seg det nye NIS2-direktivet var tema på frokostmøtet 13.mai. Tussa IKT arrangerte møtet i samarbeid med MNF, TIBE, Istad Fiber og Advokatfirmaet Øverbø Gjørtz.Hovedtemaene på møtet var juridiske krav, praktisk tilpasning til regelverket og nødvendigheten av god sikkerhetshåndtering. Møtet ga deltakerne innsikt i hvordan de kan styrke sin digitale sikkerhet og møte kravene i NIS2. Gjennom praktiske eksempler og faglige råd ble det klart at proaktiv sikkerhet ikke bare handler om regelverk, men også om å beskytte bedriftens omdømme og tillit i markedet.
Skjerpede krav med NIS2-Direktivet
- Detaljerte risikohåndteringskrav: Bedrifter må ha omfattende tiltak for kontinuerlig overvåking og respons på digitale trusler.
- Operasjonell beredskap: Bedrifter må kunne avdekke og reagere raskt på hendelser gjennom etablerte rutiner og systemer.
- Dokumentasjon og rapportering: Det kreves systematisk dokumentasjon og evne til å rapportere for å sikre transparens og ansvarlighet.
Er NIS2 obligatorisk? Ikke nødvendigvis – men klokt
Et viktig poeng som ble fremhevet under møtet, var at selv om ikke alle bedrifter er direkte pålagt å følge NIS2-regelverket, vil det fortsatt være svært fornuftig å gjøre det. Trusselaktører, inkludert cyberkriminelle, ikke skiller mellom bedrifter basert på deres lovpålagte sikkerhetsforpliktelser. Derfor bør bedrifter vurdere sikkerhetstiltak uavhengig av om de er direkte underlagt NIS2 eller ikke.
Risikoer ved å ikke innrette seg etter NIS2-direktivet
- Tap av kontrakter og markedsandel.
- Manglende etterlevelse som kan redusere tilliten til bedriften.
- Konkurranseulempe, da bedrifter som ikke er NIS2-kompatible kan bli utelatt fra anbud.
- Økt risiko for sårbarheter og sikkerhetsbrudd.
Se bilde overfor for flere argument som ble trukket frem.
Anbefalte tiltak
- Gjennomføre en risikoanalyse for å identifisere sårbarheter.
- Sikre tydelig ansvarsfordeling for sikkerhetshåndtering.
- Implementere sikkerhetstiltak for nettsider, nettverk og systemer.
- Vurdere sikkerhetsovervåkingstjenester.